Dos exclusius habitatges sobre elevats a Passeig de Gràcia

Dos exclusivas viviendas sobreelevadas en Paseo de Gracia

Dos exclusius habitatges sobre elevats a Passeig de Gràcia

Juntament amb el promotor Flat Profit 41 i l’estudi La Casa por el Tejado, OIC Penta ha executat les obres de dues vivendes sobre elevades al terrat de l’edifici número 34 de Passeig de Gràcia (Barcelona). El projecte ha aconseguit rehabilitar i revalorar aquest immoble, construït en 1854, i és un exemple de com l’edificació a les cobertes infrautilitzades genera beneficis que reverteixen al conjunt de la comunitat.

Amb el pas dels anys, el terrat de l’edifici número 34 de Passeig de Gràcia de Barcelona havia quedat encaixonat entre les mitgeres de major altura dels seus dos edificis veïns. Per salvar aquesta discontinuïtat, La Casa por el Tejado va establir un equilibri entre ells incorporant dues plantes noves al terrat, que es tanquen a la façana principal amb lamel·les mòbils que permeten el pas de la llum, l’aire i l’aigua.

El procés constructiu d’aquests dos habitatges sobre elevats va ser minuciós i precís. Els espais de la planta quarta i àtic es varen construir a mida en la nau de l’empresa Mothership a Cornellà de Llobregat mitjançant processos industrials. Posteriorment, els mòduls es varen transportar en tràilers remolcats per camions, van ser elevats amb l’ajuda de grues i s’acoblaren a la coberta de l’edifici.

Les noves vivendes de la planta quarta i àtic de l’edifici de Passeig de Gràcia número 34 disposen d’una distribució pràcticament similar: vestíbul, passadís, quatre habitacions, estudi, cinc banys, menjador, safareig i terrassa, en un espai de 230 m2. L’àtic disposa, a més, d’una coberta transitable d’ús privat de 211 m2 on s’han situat dos captadors solars que proveeixen energèticament l’habitatge.

Proposta final de l’edifici amb els dos nous habitatges sobre elevats
Aspecte de l'edifici abans de la sobre elevació
Aspecte de l’edifici abans de la sobre elevació

Un edifici amb un valor renovat

La Casa por el Tejado, liderada per l’arquitecte Joan Artés, explora opcions que resultin beneficioses a tota la comunitat de veïns. Així, els projectes d’aquesta empresa aconsegueixen que la cessió del terrat comunitari de l’edifici sigui un intercanvi amb valor i suposa importants treballs de millora a les zones comuns dels edificis històrics, amb freqüència deteriorades.

Les obres a l’edifici de Passeig de Gràcia número 34, supervisades pel tècnic d’OIC Penta Ivan Campos, van restaurar múltiples elements i van integrar noves facilitats, com un nou ascensor panoràmic i un videoporter. Al vestíbul de l’edifici es van revisar nombrosos elements danyats, com la porta d’entrada, la barana de forja, els passamans de fusta, els llums de vidre i la senyalètica, entre d’altres. A més, es van substituir les rajoles de marbre danyades del característic escaquer blanc i negre de l’entrada.

Terraza sobreelevada Paseo de Gracia
Terrassa del pis quart

Com part dels treballs de fusteria i serralleria de la façana principal, es va sanejar i eliminar la pintura esquerdada i es va unificar el color d’acord a l’estudi cromàtic, que valora l’època de construcció i la tonalitat de l’edifici. Igualment, es varen canviar les instal·lacions elèctriques obsoletes, es va reorganitzar el cablejat i es va modificar la tonalitat dels conductes. Aquest projecte també va tenir en compte les zones menys visibles de l’edifici, però igual d’importants per als veïns, com la façana posterior o la il·luminació del replà.

En conjunt, les obres de rehabilitació de l’immoble de Passeig de Gràcia número 34 han aconseguit revalorar l’edifici mitjançant una intervenció amb un impacte ecològic menor a l’estàndard, per l’ús de materials i la mínima generació de residus.

Proceso de construcción de las viviendas sobreelevadas
Procés de construcció de les vivendes sobre elevades

Write a Reply or Comment