Rehabilitació de Mas Fonollar, el centre de recursos juvenils de Santa Coloma de Gramenet

Rehabilitació de Mas Fonollar, el centre de recursos juvenils de Santa Coloma de Gramenet

Hem finalitzat la reforma del centre de recursos juvenils de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’edifici és conegut com a Mas Fonollar. 

Construït amb anterioritat a l’any 1386, va ser el centre d’una gran heretat agrícola. A finals del segle XIV era propietat de Guillem Fonollar, família a la qual encara pertanyia durant els segles XVIII i XIX. L’edifici actual és fruit de petites intervencions realitzades entre els segles XVII i XVIII i de la seva rehabilitació l’any 1982. Actualment, és propietat municipal i funciona com a CRJ (Centre de Recursos Juvenils). 

A nivell tècnic, es tracta d’un edifici de planta baixa i pis, obrat en tàpia i pedra a les cantoneres, amb teulat a doble vessant, amb el carener paral·lel a la façana, portal adovellat de punt rodó i finestres amb llinda i brancals de pedra. Cal destacar la presència d’un forn i d’un hipogeu o túnel, segurament utilitzat com a refugi en temps de guerra. 

Per les seves característiques, és un monument protegit com a bé cultural d’interès local. Són interessants les restes de l’arquitectura interior, amb arcs de pedra i de maó als dos pisos. Pel seu origen, sembla una de les construccions més antigues de Santa Coloma.
 

La rehabilitació de l’edifici ha consistit en la millora de les instal·lacions, posant especial atenció a l’accessibilitat. En aquest sentit, destaca l’ascensor panoràmic al centre de l’edifici. 

Els arquitectes han estat Illa Arquitectes: Carles Lladó Royo i Joan Iñiguez i, per part de l’ajuntament, l’arquitecta Elena Gómez Martínez. L’equip OIC Penta ha estat format pel nostre enginyer d’instal·lacions David Castro, la cap d’obra Núria de Mesas i el director tècnic David Díez. 

 

Els serveis del CRJ Mas Fonollar 

Mas Fonollar és el degà dels equipaments culturals de la ciutat. L’edifici està destinat a proporcionar eines i recursos al jovent per a la seva plena emancipació i la integració a la vida adulta. El centre també vol ser un espai de relació i coneixença alternatiu per a l’oci i el temps lliure on els joves puguis gaudir de les activitats que es programen. 

El Punt d’Informació Juvenil és el lloc del CRJ Mas Fonollar on els joves poden adreçar-se per consultar qualsevol dubte o demanda d’informació sobre els serveis que els ofereix la ciutat en matèria d’habitatge, formació, treball, oci i lleure, salut, cooperació, solidaritat, entre d’altres aspectes. 

 

Les sales es poden fer servir per: xerrades, activitats, tallers, videofòrums, espais per reunir-se, per ballar, per assajar… Els espais de l’edifici estan a la disposició del jovent per portar a terme les seves iniciatives i projectes. 

El centre també disposa d’uns bucks d’assaig insonoritzats i equipats per assajar. Posa a l’abast un set de microfonia, amplificador de guitarra i baix, bateria i taula de so. A la sala, a més, s’organitzen classes de guitarra i altres instruments per a diferents nivells. 

El Mas Fonollar acull iniciatives tan interessants com: l’Espai per la Pau o el Centre Europa Jove. L’Espai per la Pau posa a l’abast dels joves i professionals tot un conjunt d’eines educatives, participatives i creatives al servei de la formació i l’acció entorn a la cultura de la pau, la cooperació internacional al desenvolupament, la solidaritat i la convivència fomentada en el respecte per la diversitat i els drets humans. D’altra banda, el Centre Europa Jove és un espai per informar, orientar i assessorar a joves i entitats juvenils que vulguin participar en programes de mobilitat europea. 

 

Així doncs, el CRJ Mas Fonollar és l’espai on els joves potencien totes les seves habilitats i on troben els recursos per desenvolupar els seus projectes amb el suport de professionals. Un cop més, veiem com l’essència dels edificis es troba en el que s’hi desenvolupa al seu interior. 

Vols conèixer més rehabilitacions elaborades per l’equip OIC Penta?