OIC Penta col·loca la placa del memorial de La Rambla a Barcelona

OIC Penta coloca la placa del memorial de La Rambla en Barcelona

OIC Penta col·loca la placa del memorial de La Rambla a Barcelona

Després dels atemptats del 17 d’agost de 2017 a Cambrils i Barcelona, el mosaic de Miró de La Rambla es va cobrir amb milers de missatges espontanis de solidaritat, flors, objectes i signatures de condol. Entre ells, una frase escrita en àrab amb un missatge universal: “Que la pau et cobreixi, oh ciutat de pau”. Des del passat 4 de març aquest record, escollit per la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme, també es pot llegir en el paviment, en una solemne placa de 12 metres, que ha sigut, igualment, traduïda en català, castellà i anglès.

En el memorial col·locat per OIC Penta també apareix el símbol de l’artista Frederic Amat: el nom de la ciutat, Barcelona, amb un crespó negre en una de las seves lletres centrals i que va passar a ser una icona després de la tragèdia. La placa recorda, a més, el moment exacte en què es va produir l’atemptat, una data que ha quedat gravada en la història de la ciutat: 17-08.2017.16.50h.

Aquest recordatori és “un referent universal que invita a la concòrdia, l’acord i la solidaritat entre les persones”. Així ho afirma Programes de Memòria, comissionat dependent de l’Ajuntament que coordina els memorials a la Ciutat Comtal. Aquest homenatge, per tant, envia un sentit missatge de “pau, cultura i fraternitat, i no només vol expressar el dany a les persones i la ciutat, sinó també transmetre la responsabilitat, la fermesa i la solidaritat que va manifestar el veïnat i la ciutadania”. 

Precisament, la proposta del memorial va sorgir del treball conjunt entre el comissionat i l’Equip kmZero, un col·lectiu que des del mes de setembre de 2017 treballa per replantejar La Rambla, rescatar-la de la massificació, protegir-la de la degradació de l’activitat econòmica i apropar-la a la ciutadania i al veïnat. Un dels objectius del pla és que aquest punt sigui “un espai segur i un referent universal obert a la pau i la solidaritat”. D’aquesta manera, el memorial s’integrarà en un espai urbà que “respondrà amb subtilesa als aspectes clau de seguretat”.

Segons informa Programes de Memòria a la seva pàgina web, les accions continuaran en 2020, quan es restaurarà i netejarà el Pla de l’Ós, es recol·locarà el text del memorial i es plantaran set arbres al costat de la placa. En el dossier del projecte global de La Rambla s’assegura que les accions en aquest punt protegiran el memorial perquè sigui “un homenatge a la pau, la cultura i la diversitat, que no es recreï en la por ni en la mort, sinó que constitueixi un homenatge a la convivència universal amb una mirada oberta i contemporània”.

Un procés constructiu minuciós

Imatges: Kris Moya Studio i Conrado Vázquez

 

Write a Reply or Comment

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies