La restauració de monuments de Barcelona: Els Ocellets de la rambla del Clot

Restauración de monumentos Barcelona Las Pajaritas

La restauració de monuments de Barcelona: Els Ocellets de la rambla del Clot

L’equip OIC Penta, liderat pel responsable del Departament de Manteniment Conrado Vázquez, ha dut a terme la restauració del monument Els Ocellets, una obra que immortalitza una tràgica història. OIC Penta duu a terme la restauració de monuments de la ciutat de Barcelona, tenint en compte totes les històries que s’amaguen rere les obres.

La història rere Els Ocellets de la rambla del Clot

Les parelles de delicades i simbòliques escultures de la rambla del Clot, dos a l’extrem del carrer Bilbao i les altres dues a la Meridiana oculten un drama real. Les figures restaurades són idèntiques a les que es van instal·lar l’any 1929 al parc de Huesca, obra del Ramón Acín, el gran protagonista de la història, juntament amb la seva dona, la Conchita Monrás.

La parella d’intel·lectuals va ser un dels primers objectius dels revoltats a Huesca. Ramón Acín va ser empresonat diverses vegades durant la dictadura de Primo de Rivera, durant la monarquia d’Alfons XIII i fins i tot durant la Segona República. Quins van ser els seus delictes? Els seus articles i els seus ideals anarcosindicalistes. El fracàs de la revolta de Jaca, que ell va secundar per a precipitar l’hissat de la bandera tricolor, el va obligar a exiliar-se a París. Va tornar després de la proclamació de la Segona República Espanyola.

La nit de el 18 de juliol de 1936 va haver-hi una reunió d’urgència en el Govern Civil de Huesca. Ramón Acín va ser un dels participants. Pacifista fins a les últimes conseqüències, es va negar al fet que es repartissin armes entre la població per a evitar un bany de sang. L’endemà, la Falange i Acció Ciutadana ja ho buscaven. Es va ocultar rere una paret falsa de casa seva, juntament amb un dels seus amics, Juan Arnalda, sabater.

Des del seu amagatall, cada dia sentia els plors de les seves filles i les pallisses i vexacions que patia la Conchita. Finalment, en Ramón es va lliurar i aquella mateixa nit va ser executat. A la Conchita Monrás la van assassinar el 23 d’agost, juntament amb 94 persones.

Els ocellets són una icona de la bondat de la parella, de la seva vida i de l’obra d’Acín. Una vegada, l’artista va alliberar l’ocell d’una gàbia i va posar en el seu lloc un corbatí de paper “per a no ser el carceller de ningú”.

Restauración de monumentos Las Pajaritas

 

Per què trobem rèpliques dels originals Els Ocellets de Huesca al Clot?

Els veïns de la rambla del Clot es van mobilitzar l’any 1991 per a embellir aquest racó de Barcelona amb un monument, però no hi havia pressuposat. En Josep Anton Acebillo, un dels responsables urbanístics de Barcelona’92, va recordar llavors que l’any 1989 l’hospital de Sant Pau va albergar una exposició sobre Ramón Acín que incloïa una maqueta de Els Ocellets.

Acebillo es va enamorar d’aquesta escultura gairebé tant com en Ramón García-Bragado, gerent amb Pasqual Maragall i regidor amb Jordi Hereu. García-Bragado és, a més, nét de Ramón Acín. Ell i Acebillo van aconseguir que la Diputació de Huesca regalés a Barcelona una rèplica del monument. La segona va ser encarregada per l’alcaldia a l’escultor Julio Luján.

Vols veure més restauracions de monuments realitzades per OIC Penta?