Un nou espai per a la conservació del Tritó del Montseny

Espacio para la conservación del Tritón del Montseny

Un nou espai per a la conservació del Tritó del Montseny

El Tritó del Montseny habita en set únics torrents d’aigua freda que discorren entre pedregars envoltats de vegetació espessa, dins de boscos de fagedes, castanyers i alzinars. En una limitada àrea de 25 km2 del Parc Reserva de la Biosfera del Montseny (Barcelona), de la qual és originari.

No resulta difícil comprendre per què aquest petit tritó marronós de cos xafat i diminutes taques grogues sigui considerat l’amfibi més amenaçat d’Europa Occidental: els canvis en les masses forestals properes al seu medi aquàtic, la intervenció humana en el seu entorn, els incendis o les riuades ocasionades desprès d’una intensa tempesta poden posar en perill la supervivència d’aquesta espècie.

Per garantir la supervivència del Tritó del Montseny i protegir el seu delicat ecosistema, des de 2016 el projecte Life, que es desenvolupa dins del parc natural i en les instal·lacions del Zoo de Barcelona, busca reforçar el nombre d’exemplars reintroduint tritons nascuts en captivitat. També contribueix a difondre la importància de protegir aquesta fràgil espècie i estudia com reduir les amenaces que farien perillar els exemplars.

Un nou espai per a la conservació del Tritó del Montseny

Més d’un centenar d’aquaris preserven aquesta espècie

 

OIC Penta va executar el projecte d’un nou espai de cria, reproducció i pedagogia del Tritó del Montseny al Zoo de Barcelona amb l’objectiu de millorar i incrementar la superfície de les instal·lacions existents. Dissenyada per l’arquitecte Rob Dubois, aquesta nova construcció modular mòbil, de 12 metres de llarg per 7 metres d’ample, es distribueix en dos espais independents amb accés propi.

La zona d’aquaris ocupa 18m2 y es comunica amb l’àrea d’educació i oficines mitjançant unes finestres fixes. OIC Penta va instal·lar aquí 48 aquaris per als tritons adults i 72 aquaris per les seves cries. També es van situar dos dipòsits de 200 litres per al filtratge d’aigua.

Amb una superfície de 27 m2, l’aula educativa està decorada amb panells de vinil i dissenys tèxtils del Tritó del Montseny. Juntament amb els jocs d’ordinador, el material interactiu i l’observació dels tritons en els aquaris, es contribueix a divulgar les característiques biològiques d’aquesta espècie i l’esforç necessari per impedir la seva extinció.

Les obres, supervisades per OIC Penta, es van executar en dos meses i tres setmanes. En aquest temps, es van limitar les emissions sonores i el Zoo de Barcelona va dissenyar uns horaris de treball per no incomodar als animals amb el soroll durant el procés de construcció.

Un nou espai per a la conservació del Tritó del MontsenyUn nou espai per a la conservació del Tritó del MontsenyUn nou espai per a la conservació del Tritó del Montseny

 

Un existós programa  

 

Segons les dades facilitats pel Zoo de Barcelona, el sistema de cries en captivitat està sent exitós i ja han descobert una “primera larva nascuda en la naturalesa que prové dels exemplars reintroduïts en el passat”. A més, confirmen que, des de l’inici de la temporada de reproducció al mes de maig, han nascut en captivitat 38 larves, que se sumen a les onze nascudes l’any passat.

El programa de conservació del Tritó del Montseny té un pressupost total de 2.971.276€. El projecte Life rep un 60% que es destina a protegir aquesta espècie fins a l’any 2020.

 

Imatges: Kris Moya Studio

Write a Reply or Comment