Clementina, un ‘coworking’ creat amb la dedicació d’un artesà

Clementina, un ‘coworking’ creat amb la dedicació d’un artesà

Clementina, un ‘coworking’ creat amb la dedicació d’un artesà

El nou edifici d’Utopicus, plataforma de coworking pertanyent a Colonial, ha sigut brodat, pintat i decorat a mà, com si es tractés d’un preciós objecte artesanal. L’últim projecte executat per OIC Penta a la Vila de Gràcia de Barcelona captura l’essència d’un barri que es caracteritza pel gust pel fet a mà, l’ètic i el que és sostenible.

El nou edifici, Clementina, compleix amb tots els requisits dels espais de treball d’Utopicus a Madrid i Barcelona: es troba en una de les zones més cèntriques de la ciutat, ha estat dissenyat per una arquitecta de prestigi i integra l’última tecnologia.

Per afavorir la seva adequació a l’entorn, l’edifici conserva l’estètica del districte i, segons es detalla en la memòria descriptiva del projecte, “segueix els esquemes emprats per arquitectures neoclàssiques i residencials dels anys 70 al barri, i resulta harmònic amb el seu present, passat i futur”. La seva façana senzilla i racional, de línies rectes i equilibrades, contrasta amb l’acabat dels interiors, lliures i creatius.

Els detalls ceràmics d’aquest projecte han estat buscats per adequar-se a un barri que sent predilecció pel treball artesà. També s’ha optat per aquelles solucions energèticament eficients i respectuoses amb el medi ambient en la seva fabricació i reciclat.

Precisament, en aquest projecte el rendiment mediambiental és fonamental. Com a recurs per a reduir l’aire condicionat, l’escala s’ha col·locat de forma estratègica per afavorir la ventilació natural. Sobre ella, a la coberta, s’ha incorporat una xemeneia solar que crea un corrent d’aire calent a través d’un sistema d’energia renovable.

‘Patchwork’ arquitectònic

El coworking Clementina destaca pel seu particular estil patchwork, una tècnica tèxtil que es caracteritza per la unió de múltiples peces de roba de diferents colors i textures. Aquí, però, aquest estil es replica de forma sorprenent en superfícies menys lleugeres com el formigó, la fusta, l’alumini o la ceràmica.

Aquest estil aconsegueix que cada espai sigui únic: a la reixa metàl·lica de la barana s’han brodat mandarines amb fulles, hi ha cistelles de vímet que pengen del sostre, bosses de paper que es converteixen en llums, rajoles que formen espigues i parets en què es veuen maons sense aparellar sota un revestiment de formes orgàniques. L’edifici, de 339 m2 de superfície útil, s’ha adaptat en la mesura del possible a l’estructura existent, una obra que es va paralitzar fa aproximadament 5 anys abans que es construís en un immoble d’habitatges i que potència, així, el valor de la rehabilitació en l’arquitectura.  

El coworking Clementina integra una sala de congressos i de reunions, lavabos, vestíbul, recepció, cantina, zones de treball i una terrassa de 112 m2, un espai obert dins del qual creix un saludable clementiner que dona nom a aquest coworking únic.

 

Imatges: Kris Moya Studio

Write a Reply or Comment

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies