Un parc per a la ciutadania

Un parque para la ciudadanía

Un parc per a la ciutadania

A mig camí entre els districtes d’Horta i Gràcia, en una petita alineació muntanyosa al nord de Barcelona, l’arquitecte modernista Antoni Gaudí va imaginar una urbanització residencial idíl·lica. Un excepcional terreny elevat amb vistes al mar i a la ciutat per a la construcció de 60 habitatges. La ciutat jardí discorreria entre senders, juntament amb plantes autòctones, garrofers i oliveres, que es trobaven en una àmplia plaça amb un característic banc de 110 metres de llarg recobert amb petites peces ceràmiques de colors.

La ciutat jardí que Gaudí va concebre per a l’empresari Eusebi Güell va resultar comercialment inviable. Però, abans d’abandonar les obres, l’any 1914, ja s’havien acabat de construir els dos pavellons de l’entrada, l’escalinata principal del Drac, el refugi per als carruatges, el sistema de conducció d’aigües i la plaça central que va planificar per al complex. Des d’aleshores, el Park Güell passaria així a convertir-se en la zona verda més singular de Barcelona.

 

A la recerca d’un creixement sostenible

 

Declarat Patrimoni Mundial de l’UNESCO el Park Güell va iniciar un procés de regulació l’any 2013 quan va crear l’accés de pagament a la zona monumental per protegir els espais més sensibles a la massificació turística.

Aquesta mesura ha disminuït la xifra de visitants anuals en 6,1 milions, una situació que el departament de comunicació del parc valora com positiva perquè “s’ha reduït la massificació en hores punta, ha afavorit la conservació del recinte i ha apostat per una millor experiència de visita, tant per al públic estranger com per als veïns i usuaris habituals”.

Per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, OIC Penta contribueix a conservar el patrimoni arquitectònic, afavorir el bon estat del complex i mantenir l’entorn d’aquest parc de 19 hectàrees, el segon punt turístic més visitat de la ciutat de Barcelona.

OIC Penta contribuye a mantener el Park Güell de Barcelona

Un nou plantejament

 

Amb la idea d’assolir un creixement sostenible, minimitzar els efectes del turisme de masses i tornar a integrar-lo a la vida quotidiana dels veïns, l’Ajuntament de Barcelona treballa en una proposta estratègica que li permetrà reinvertir els gairebé 25 milions d’euros que s’espera generar al parc entre els anys 2017 i 2022.

Segon es detalla a la proposta, s’han observat canvis que incideixen en la vida directa dels barcelonins: “Els veïns i veïnes saben com conviure amb el turisme de masses; quines són les zones de pas més tranquil·les, on poden trobar un punt silenciós, per on poden creuar-lo sense topar-se amb els grups de visitants, etc., però bona part també ha deixat de sentir-lo com un element capital de la vida del barri. Ja no es programen tantes activitats, i s’han reduït els actes, malgrat que és el parc que obre més hores de la ciutat”.

Entre les 178 propostes per revitalitzar l’àrea, afavorir els entorns verds i generar una cohesió social entorn del parc es proposa disminuir l’explotació comercial de la seva imatge, crear nous espais infantils, construir el Centre d’Interpretació del Park Güell i dissenyar recorreguts culturals temàtics, entre altres. A més, es plantegen noves tasques de manteniment com l’estabilització dels camins erosionats, la millora del sistema de reg, la manutenció de les zones verds i la creació de nous espais enjardinats que seguiran acostant el Park Güell a la vida dels ciutadans.

OIC Penta trabaja en el mantenimiento del Park Güell de Barcelona

Write a Reply or Comment