Dos habitatges que mantenen l’essència d’un antic claustre

Dos habitatges que mantenen l’essència d’un antic claustre

Degut a les diverses modificacions al llarg de la història, els dos pisos de la planta principal del carrer Junta del Comerç, 15, tenen una atípica construcció que els fa únics. En el seu interior guarden part de l’estructura de l’antic claustre de l’església de San Agustí de Barcelona. Quatre magnífiques habitacions a les quals s’accedeix a través de la terrassa que conserva les voltes d’aresta i els arcs de mig punt originals. A més d’una columna i una pilastra.

El terra i les motllures dels sostres que s’han conservat sense modificacions, contribueixen a reforçar l’interès històric dels habitatges, que estan registrats com bé d’interès local en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català. Les reformes portades a terme per OIC Penta l’any 2017 van transformar aquest espai, que es trobava en un estat d’abandó, en dos exclusius pisos independents.

Una finca amb història

Aquesta atípica estructura va sorgir desprès de l’enderroc del claustre de San Agustí. Després de la demolició, s’utilitzaria part de l’espai original que havia quedat en peu per aixecar l’actual edifici, entre 1862 i 1867.

D’acord amb l’explicació de l’arquitecte del projecte, Antoni Llull i Roca: “Atès que la galeria del convent era de gran alçada, es va dividir en dos; la part inferior va quedar incorporada a la planta baixa mentre que la part superior ho va fer al principal”.

Els canvis van seguir succeint-se al llarg dels anys i, així, en la dècada dels 60 del segle XX el principal de l’edifici va passar a convertir-se en una pensió. Per guanyar espai, els seus propietaris van cobrir les dues terrasses interiors i la seva estructura original va quedar oculta. A més, una de les habitacions tenia un forat a terra des d’on es veia el garatge de la planta baixa, que tenia la finalitat de ventilar-lo. Per tant, l’objectiu principal del projecte era recuperar els habitatges del principal 1r i principal 2ª, conservant la seva essència i respectant els seus elements arquitectònics tan característics.

Després de les obres executades per OIC Penta, els dos nous pisos (un de 64,41 m2 i un altre de 98,93 m2) han recuperat el seus espais, els materials i acabats originals i compten amb unes instal·lacions tècniques renovades.

Les tasques de manteniment dels elements ornamentals de l’interior és notable. Aquests detalls s’observen en les motllures dels falsos sostres de canyís i en l’acurada conservació dels mosaics hidràulics dels sòls, amb sanefes geomètriques i florals de múltiples colors.

Les portes de fusta corredisses amb quarterons envidrats que donen accés als balcons han estat escollides per la seva similitud amb les que hi havia en origen. Per això, també integren finestrons interiors que impedeixen el pas de la llum.

La il·luminació natural de les habitacions i el renovat espai d’aquestes dos nous habitatges, dissenyats per a dues persones cadascun, han aconseguit donar rellevància a tots els elements d’interès.

 

 

El valor de l’edifici al carrer Junta del Comerç

Les obres, executades per OIC Penta, compleixen amb la normativa urbanística que protegeix la finca d’aquest carrer del Raval de Barcelona. La façana és un element important a respectar i per això, s’han tractat amb especial atenció els balcons d’arc rebaixat amb lloses de pedra natural i les baranes de ferro massís.

OIC Penta també va estar implicada en el manteniment, neteja i recuperació dels elements de la façana de l’edifici i va respectar al màxim tant els colors com l’harmonia de la seva estructura exterior. En concret, la finca té un disseny simètric, tradicional, i ha estat realitzada en pedra de Montjuïc i rajola ceràmica.

Pel seu interès històric, el carrer Junta del Comerç és destacat com un dels 25 punts a visitar per Temps Raval. Un projecte promogut per l’Ajuntament de Barcelona que fomenta la difusió del patrimoni artístic del Raval i que busca impulsar la descoberta del barri a través de la tecnologia.

 

Així es trobaven els habitatges abans de l’intervenció d’OIC Penta

 

 

 

Write a Reply or Comment